Westerhonk

De vormgeving van dit woongebouw voor 54 cliënten van ’s Heeren Loo op het terrein Westerhonk in Monster is niet alledaags en appelleert eerder aan de ambachtelijkheid van de Amsterdamse of Delftse School dan aan een institutioneel zorggebouw op een instellingsterrein.

Daarmee wil het gebouw ook een belangrijke bijdrage leveren aan de droom van ’s Heeren Loo om de eigen bewoners van Westerhonk zo gewoon mogelijk, maar ook zo plezierig mogelijk te laten wonen.De hoofdvorm van het gebouw voor 54 bewoners in deelplan B is ingegeven door de bijzondere positie in het stedenbouwkundig plan. In de ring van vrije sectorwoningen vormt dit gebouw het keerpunt en volgt de bocht in de ontsluitingsroute. Het is daardoor een vrij langgerekt gebouw in drie verdiepingen en bestaat eigenlijk uit een schakeling van drie woningen (per bouwlaag) met in iedere groepswoning 6 bewoners.

Langs de openbare weg is het gebouw van metselwerk gemaakt met een veelheid aan ramen die wordt afgewisseld met meerdere kleine glazen erkertjes. De hoofdentrees zijn herkenbaar gemaakt door een diepe insnijding in het gebouwvolume te maken. Tot slot is de metselwerkgevel verrijkt met een drietal grotere metselwerkerkers die de ronding van het gebouw accentueren. Het gebouw is bekroond met een duidelijke dakrand.

Aan de zuidzijde van het gebouw is het gevelbeeld zeer open doordat hier de buitenruimten zijn gemaakt. In feite is er sprake van een typologie zoals bij terrasflats is gebruikt waarbij het gebouwvolume per bouwlaag kleiner wordt zodat ruimte ontstaat voor grote dakterrassen. De golving in de tuingevel met de afwisseling van open en gesloten penanten zorgt voor een mooi vervolg op de meer formele entreegevel. De gemeenschappelijke woonkamers zijn juist aan deze gevel geplaatst zodat ook in de woonkamer een gebogen gevel zichtbaar is.

 • Opdrachtgever

  S'Heeren Loo, Monster

 • Bouwjaar

  2010

 • Bouwsom

  € 4.800.000

 • Locatie

  Monster

 • Programma: 3.100 m2

  54 zorgappartementen

 • Ontwerp: Dick van de Merwe (project Architect), Marije Vaartjes

.

Wat kunnen we voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op