Wanica Health Center

Van den Berg groep heeft samen met Dutch Hospital Design een uniek en modern nieuw ziekenhuis ontworpen voor de Surinaamse regering. Het ziekenhuis komt in de voorstad Wanica, dichtbij de hoofdstad Paramaribo te liggen.

Suriname als inspiratiebron
Dit plan is geïnspireerd door Suriname en door de Surinaamse mensen zelf. Geraakt door de Surinaamse mensen en door de Surinaamse natuur hebben we ons verdiept in de Surinaamse historie en bouwtraditie. Deze principes zijn vertaald in een uniek en hedendaags plan met als belangrijkste inspiratie twee duidelijke kenmerken van Suriname: het water in de Surinaamse natuur en de warmte van het Surinaamse klimaat.

Water is de bron van leven
Water is het eerste kenmerk van de tropen van Suriname. Water is overal: in de grond, in de lucht, uit de lucht en in de rivieren. Zoals de aders in ons lichaam of de nerven van een boomblad, zo zijn rivieren de levensaders van dit land. De Surinamerivier, de Marowijne, de Commewijne, de Saramacca, de Coppename, de Corantijn en nog vele anderenrivieren voeden en worden gevoed door het tropisch regenwoud. De rivieren zijn herkenbaar in het landschap en geven structuur aan de omgeving. Bovendien voorzien deze rivieren Suriname, al sinds de eerste mensen dit land bevolken, in transport, werk en voedsel. Ze zijn dus ook een belangrijke economische motor.

Warmte is vooruitgang
Warmte is het tweede kenmerk van de tropen van Suriname. Deze warme omstandigheden, in combinatie met de overvloed aan water, zorgen voor een onstuimige bron van leven en groei. En groei is een kenmerk van leven en vooruitgang. Warmte is positief! Suriname: warme kleuren, warme mensen, warme liefde, het geeft van binnen een warm gevoel.

Stepping stones
Ons concept bestaat uit een rivier met daarin gebouwen als stepping stones. De rivier als de levensader van het plan. Water vormt hiermee de basis voor het plan en een herkenbaar en duurzaam element in het ontwerp. Water zorgt voor verkoeling tegen de warmte en zet het plan in beweging. Een uniek concept geïnspireerd door het tropisch regenwoud van Suriname dat bestaat bij de gratie van een overvloed aan water en warmte.

Water en warmte: leven en vooruitgang!
Wanica Health Center, een uniek en modern nieuw medisch centrum met een hoge ambitie. Een ziekenhuis naar Surinaams model, geïnspireerd door de Surinaamse mensen en door de Surinaamse natuur.

  • Opdrachtgever

    Overheid Suriname

  • Locatie

    Wanica, Suriname

  • Programma: 39.000 m2

    Ziekenhuis

  • Ontwerp: Van den Berg Groep; Dick van de Merwe, Seth de Rooij, Abdessamed Azerfane, Andre Lageweg, Klaas van de Berg. In samenwerking met Dutch Hospital Design

Wat kunnen we voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op