VTI Brugge

Het VTI in Brugge is een technische school met 800 leerlingen in de leeftijd van 12 tot 19 jaar. Een deel van het gebouw is internaat. Verder is er een ruime sportinfrastructuur en wordt er volwassenonderwijs aangeboden. Het 17.500 m² tellende gebouw heeft vier verdiepingen, een kolommenstructuur en geen dragende muren.

De installaties zijn doorgetrokken naar knooppunten die nu nog niet nodig zijn. Verder zijn er valse plafonds om energievoorziening in latere fasen bereikbaar te hebben. Het programma was door de school zo geformuleerd dat alle ruimten een veelvoud van een bepaald aantal meters zijn. Dat inspireerde ons om programmatisch die modulariteit door te trekken. We hebben het programma van technische ruimtes, de refter, laboratoria, het internaat en het sportprogramma zo georganiseerd dat het inhoudelijk op elkaar betrokken is en logisch in de modulaire structuur past. Zo is er een binnenstraat gemaakt met aan de ene kant de ruimten voor werken en leren en aan de andere kant de ruimten voor ontspannen, wonen en ontmoeting.

Het is een heldere en leesbare structuur en daarnaast flexibel naar de toekomst. Zo kunnen binnen deze modulaire structuur de internaatkamers op termijn omgezet worden naar onderwijsruimten. De werkplaatsen zijn dubbel hoog met ruimte voor extra insteekverdiepingen waardoor je theorie en praktijk nog dichter bij elkaar kunt brengen. Het plein buiten is in Vlaanderen vaak overdekt en in een binnenplaats gelegen; wij hebben een open buitenplein gemaakt dat de verbinding met het centrum van Brugge en het water legt.

 • Opdrachtgever

  PPS Scholen van Morgen (BE)

 • Bouwjaar

  gepland 2020

 • Bouwsom

  € 21.000.000

 • Locatie

  Brugge

 • Programma

  17.500m2

 • Projectarchitect: Jaap van Es

 • Opmaak van het bestek en de bouwbegeleiding tijdens de uitvoering: Bureau Bouwtechniek (BB)

 • Fotograaf: Laurens Kuipers

Download pdf

"Dit gebouw faciliteert nieuwe onderwijsvormen. Het daagt docenten uit om groepsdoorbrekend te werken en zich nieuwe competenties eigen te maken."

Miek Kemel (algemeen directeur VTI Brugge)

Wat kunnen we voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op