Trommelhof

De Trommelhof staat net als de Druivenhof op het Willem van den Bergh terrein van ‘S Heeren Loo in Noordwijk. Het complex heeft een woon- en dag- bestedingsfunctie. De gebouwen van de Trommelhof vormen gezamenlijk een gesloten hof. 

In het kader van het proces van “omgekeerde integratie” bij de Willem van den Bergh Stichting te Noordwijk, wordt het terrein in meerdere fases getransformeerd tot een hoogwaardig landgoed met een interessante mengeling van burgerwoningen en 121 zorgwoningen voor de verstandelijk gehandicapte cliënten. Het ontwerp van de eerste-fase cliëntenwoningen is ontwikkeld met als thema “een landschap om in te wonen”, waarbij het accent nadrukkelijk op het wonen ligt en de gebouwen zo min mogelijk het karakter van een zorginstelling uitstralen.

De cliënten die hier wonen hebben behoefte aan een gesloten en beschermde omgeving. Om voor de cliënten een fijne leefomgeving te creëren is er in het ontwerp veel gebruik gemaakt van kleur en kunst. Zo is er in de woonkamers glas-in-lood toegepast. Iedere woning heeft een eigen patio die is afgesloten met bijzondere houten schermen. In de hof is een mooie kruidentuin aangeplant. De gebouwen die op het terrein van Willem van den Bergh staan, zijn in een groene omgeving gebouwd. De slaapkamers liggen om de gemeenschappelijke woonkamers heen en grenzen direct aan het park, waardoor de bewoners een prachtig uitzicht hebben.

De tweede fase Trommelhof op het Willem van den Bergh terrein bevat 24 cliëntwoningen voor SGLVG-cliënten. Op de verdieping is de dagbesteding gesitueerd. De materialisatie, naturel en eenvoudig, en het ontwerp van de Trommelhof tweede fase sluiten aan bij de eerste fase. De tweede fase van de Trommelhof complementeert dit hofje. Al in een eerder stadium is het eerste deel van dit project gerealiseerd. In tegenstelling tot de Druivenhof is de Trommelhof een gesloten hof. De slaapkamers liggen om de gemeenschappelijke woonkamers heen en grenzen direct aan het park, waardoor de bewoners een prachtig uitzicht hebben. Het woongedeelte bevindt zich op de begane grond, de dagbesteding vindt plaats op de verdieping. Bijzonder aan de Trommelhof is verder de materiaalkeuze. Het gebouw bestaat geheel uit baksteen. Het gebruik van baksteen is consequent doorgevoerd, zelfs de hellende daken zijn uitgevoerd in baksteen.

 • Opdrachtgever

  ‘s Heeren Loo -West Nederland, locatie Willem van den Bergh

 • Bouwjaar

  2007

 • Bouwsom

  €3.500.000

 • Locatie

  Noordwijk

 • Programma: 2.510 m2

  49 dienstwoningen + 24 cliëntenwoningen

 • Ontwerp: Dick van de Merwe (project- architect), Gennaro Colonna, Rob Hazekamp, Maarten Laout

.

Wat kunnen we voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op