Stationskwartier

Op een prominente plek bij het treinstation Kampen-Zuid ligt het woon-/zorggebouw van PGVZ. De bewoners variëren van jong tot oud en hebben verstandelijke en/of lichamelijke beperkingen. Op de kop van het gebouw zijn de gemeenschappelijke huiskamers gesitueerd met een mooi uitzicht over het stationsplein en de Hanzelijn. Aan dit plein ligt ook de hoofdentree van het gebouw.

De architectuur van de wijk Stationskwartier, verwijst naar de schaal en maat van de architectuur in de Kampense binnenstad zonder daar een kopie van te zijn. Het gebouw heeft een stedelijke schaal die past bij het stationsgebied. Een kloek en stoer gebouw met twee kappen en een materiaalpalet dat zich hoofdzakelijk beperkt tot baksteen. Het gebouw heeft door de eenheid van het gevelmateriaal een rustige uitstraling. Door het toegepaste reliëf en verbijzonderingen als rollagen bij de hellende daken en bijzonder metselwerk bij de hoofdentree, is het gebouw ook van dichtbij interessant. De textuur en het reliëf van het baksteen geven de gevel in het zonlicht een prachtig spel van licht en donker.

Het beton van de balkons heeft een kleurtoeslag gekregen om goed te kleuren bij het metselwerk en de kozijnen. Door de onderzijde van het balkon schuin te maken hebben de randen een elegante maat terwijl de constructief benodigde dikte wel gerealiseerd is. Aan de pleinzijde geeft een zinken element uitdrukking aan de bijzondere functie van de gemeenschappelijke huiskamers.

Een prachtig project voor een bijzondere doelgroep.

 • Opdrachtgever

  Van der Steeg Ontwikkelen & Bouwen Genemuiden

 • Bouwjaar

  2022

 • Programma

  3178 m2

 • Projectarchitect Lucien Hamerpagt

 • Fotografie Laurens Kuipers

Wat kunnen we voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op