Station Brandevoort

Brandevoort is een landelijk bekende vinex-wijk in Helmond en kan gezien worden als een klein historiserend stadje. Midden door de wijk loopt de spoorlijn Eindhoven – Venlo en in de stijl van de wijk is Station Brandevoort als vierde station van de stad Helmond geopend. Het station deelt de wijk Brandevoort in twee delen, aan de zuidzijde ligt de “Veste”, het deel van de wijk dat al gerealiseerd is en aan de noordzijde ligt de “Marke”.
Station Brandevoort is een zogenaamd traverse station. De traverse verbindt niet alleen de beide perrons met elkaar, maar is ook de brug tussen de “Marke” en de “Veste”.
Voor de wijk is een nauwkeurig omschreven beeldkwaliteitsplan opgesteld, Brandevoort is een kopie uit het verleden met daarbij aansluitende architectuur. Het ontwerp van het station sluit hier ook op aan. De twee octogonale torens zijn uitgevoerd in baksteen en hebben een klassieke uitstraling. De strakke vormgeving van de brug vormt een mooi contrast met de twee torens.

De torens hebben elk twee uitgangen; een uitgang naar de wijk en een uitgang naar de fietsenstalling. Ook de perronoverkappingen en de paviljoens voor de fietsenstallingen hebben de gewenste klassieke uitstraling.

Station Brandevoort is genomineerd geweest voor de architectuurprijs van Helmond.

 • Opdrachtgever

  ProRail Infraprojecten Regio Zuid

 • Bouwjaar

  2007

 • Bouwsom

  € 3.196.000

 • Programma

  2.890 m2

 • Ontwerp: Han Lijnkamp (projectarchitect)

"Rob Krier heeft zich voor niets zorgen gemaakt; het is een prachtig station geworden voor "zijn" Brandevoort".

burgemeester Helmond (artikel Cobouw)

Wat kunnen we voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op