MFA Het Klavier

Bouwen aan een gemeenschap is het kenmerk van deze opgave.
Onze architect Martijn Linde heeft voor KHV architecten als freelance architect dit bijzondere project ontworpen.
Een voetbalclub, een dorpshuis, twee scholen en een kinderdagopvang samen in een gebouw. De betrokken dorpsvereniging is de aanjager van dit plan geweest. In het gebouw komt het dorp samen; voorstellingen, ouderen komen koffie drinken, de kinderen en ouders in de school en de voetbalclub op zaterdag. Een bruisend en levend MFA voor Rutten.

De opgave is door de locatie aan de rand van de sportvelden en met veel groen in de omgeving bijzonder geschikt voor een MFA. Kinderen kunnen heerlijk buitenspelen!
Vanaf de Sportweg ga je onder mooie bomen door en kom je in een andere wereld van het groene terrein waar het MFA is gerealiseerd. Het ontwerp, is een op de Delftse school geïnspireerde rijke strakke baksteenarchitectuur met een paar ronde vormen eraan toegevoegd. Het buitenspelen is vooral spelen in het groen. Waar het mogelijk was zijn de beeldbepalende bomen blijven staan, ook op het schoolplein. De kinderen van het KDV kunnen onder de bomen of in het zonnetje buiten slapen en spelen. Er is veel ruimte voor de natuur, met een mooie volwassen bomen en ruimte voor insecten en vogels.

Vanuit de kantine is er mooi zicht op de voetbalvelden en publiek die naar de wedstrijden van het komen kijken staan onder de luifel aan de kantine bij slechter lekker droog.

De mooie sfeer van licht dat door boomkruinen heen valt is de basis voor het concept van het gebouw. Die sfeer is ook in het gebouw teruggebracht door grote daklichten door fraai vormgegeven opbouwen.
De twee basisscholen zullen in eerste opzet geheel zelfstandig blijven functioneren. Het ontwerp is zo gemaakt dat in de toekomst ook een volledige integratie mogelijk is.
Het dorpshuis is vooral een ontmoetingsplek voor iedereen uit het dorp Rutten. Daarnaast is er een theater met podium en ruimte voor 300 mensen. De voetbalclub RKO heeft naast een mooie kantine 4 kleedkamers. De ruimtes in het gebouw zijn multifunctioneel te gebruiken en staan open voor iedere gebruiker. Naast de entree zit het KDV met prettige ruimtes voor de kinderen.

Het interieur van het gebouw is gemaakt in natuurlijke kleuren met rustige accenten. De prikkelarme ruimtes hebben een geheel eigen sfeer waar het prettig verblijven is.

 • Opdrachtgever

  Gemeente Noordoostpolder, Project en bouwmanagement Giezen

 • Bouwjaar

  2021

 • Locatie

  Rutten

 • Programma

  1.850 m2

 • Projectarchitect: ir. Martijn Linde

 • Fotograaf: Laurens Kuipers

Download pdf

Wat kunnen we voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op