Maris College Kijkduin

Het schoolgebouw is open en licht, met een aula en open leercentrum als hart van de school.

Kenmerkend voor het plan:
– een aantrekkelijke, maar met groen besloten buitenruimte, zodat de leerlingen niet door de wijk gaan zwerven;
– een goede keuze van de oriëntatie: een bezonning van de leerlingenentree en het plein van de vroege ochtend tot ver in de middag; de positieve ervaring van de opdrachtgever is dat dat sterk bijdraagt aan de binding van de leerlingen met de school;
– kleinschaligheid binnen het gebouw met veel overzicht en doorzicht;
– een scherpe bruto/ netto verhouding ofwel een school ‘zonder gangen’;
– een luchtkwaliteit en thermisch comfort in de school die ruim voldoet aan klasse B van het programma van eisen ‘Frisse Scholen’.

Een brede trap/ tribune vormt de begeleiding naar de hoofdentree van de school. Door alle gemeenschappelijke ruimten bij elkaar te plaatsen op de eerste verdieping ontstaat een samenhang. Deze wordt verder versterkt door een aantal grote vides in het hart van het gebouw en transparantie rond de verbindingsruimten waardoor veel overzicht en doorkijkjes ontstaan.

De compacte opzet en robuuste materialisatie, in combinatie met een hoge isolatie, de CO2 gestuurde balansventilatie met hoogrendement warmteterugwinning, de degelijke buitenzonwering en akoestische plafond- , wand- en vloerafwerking, dragen belangrijk bij aan een prettig binnenklimaat en een gunstige exploitatie.

Bijzonder in het gebouw zijn de tegels die door kunstenaar M.C. Escher waren ontworpen voor gebruik op drie pilaren in de toenmalige Johanna Westermanschool aan de Jan Willen Frisolaan. De pilaren zijn drie jaar geleden gedemonteerd en hergebruikt in het nieuwe gebouw.

Situatie
De school is een scharnierpunt in de stedenbouwkundige verkaveling en daarom opgevat als een solitair alzijdig object. Door plaatsing aan de noordzijde van de locatie is er maximaal ruimte voor een goed op de zongelegen plein en sportveld.

Concept
De theorie- en praktijklokalen zijn als de belangrijke bouwstenen van de school letterlijk op elkaar gelegd, zodat een Jenga-achtige structuur ontstaat die alle programmaonderdelen en alle ruimten met elkaar verbindt.

 • Opdrachtgever

  Stichting VO Haaglanden, Den Haag

 • Bouwjaar

  2016

 • Bouwsom

  €3.423.000

 • Locatie

  Den Haag

 • Programma

  2.780 m2

 • Ontwerp: Jaap van Es en Winfried van Zeeland, Gert Jan Masmeijer

.

Wat kunnen we voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op