Koetshuis Hydepark

Aan het einde van de 19e eeuw liet het welgestelde Amsterdamse echtpaar van Loon – Borski het spectaculaire landgoed Hydepark aanleggen. Het voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk grote- en rijk uitgevoerde landgoed was ondermeer voorzien van een eigen elektriciteitsvoorziening, centrale verwarming en een eigen watertoren. Het bijbehorende koetshuis had een stallengedeelte met centraal verwarmde paardenboxen en een grote rijtuigenstalling.

Het koetshuis, waarin op dat moment een fabriek voor isolatiematerialen was gevestigd, brandde in 1951 grotendeels af. Alleen de aangebouwde koetsierswoning bleef grotendeels gespaard. Dit gedeelte werd in de jaren ’80 gerenoveerd en voorzien van een kleine uitbreiding. Vervolgens werd het pand na een korte periode van leegstand gekraakt. Na dat de krakers het pand hebben verlaten is het grondig gerenoveerd en heeft er een herindeling van de ruimten plaatsgevonden. Het bestaande pand was erg onlogisch ingedeeld met veel gangen en kleine onoverzichtelijke ruimtes.

Om de allure van het pand weer te ervaren zijn alle later toegevoegde binnenwandjes en plafonds verwijderd. Bovendien is de (bestaande) trap naar het hart van de woning verplaatst, zodat er korte looplijnen en heldere ruimten ontstaan. In samenwerking met Copijn is het plan gemaakt om de footprint van het voormalige, veel grotere totale koetsierscomplex aan te duiden. De contour wordt zichtbaar gemaakt met behulp van hagen in verschillende hoogtes. De voormalige prominente serie van 3 dubbele staldeuren wordt herkenbaar teruggebracht door middel van stalen poorten; dit vormt de nieuwe entree tot het privé terrein bij de woning. De hagen vormen gelijk de erfafscheiding van de tuin met het landgoed. Het prachtige stallencomplex is er niet meer, maar op deze wijze wordt wel weer inzichtelijk hoe het was. Bovendien is er een prachtige villa op een toplocatie!

 • Opdrachtgever

  Dienstenorganisatie PKN Utrecht

 • Bouwjaar

  2015

 • Bouwsom

  €325.000

 • Locatie

  Doorn

 • werkzaamheden: Vooronderzoeken en restauratieplan, prijs- en contractvorming (Best Value Procurement) aanvraag omgevingsvergunning, begeleiding

 • Ontwerp: Marnix van Esch (projectarchitect) en Marieke Tomeij- Blom

.

Wat kunnen we voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op