Kasteel Duivenvoorde
Een museum bezoeken, wandelen, dineren, trouwen of een event organiseren. Het kan allemaal op Landgoed & Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten. Kasteel Duivenvoorde is dé blikvanger op het gelijknamige landgoed, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 13e eeuw. In het kasteel (een rijksmonument) is onder meer een museum gevestigd met een jaarlijks wisselende tentoonstelling. Naast het kasteel telt het ruim 260 hectare grote landgoed nog 19 rijksmonumenten.
Wat doen we?
In opdracht van Stichting Duivenvoorde zijn we al meer dan 15 jaar betrokken bij het duurzame behoud van het karakteristieke kasteel en andere rijksmonumenten op het landgoed. Dat doen we op allerlei manieren. We inspecteren de bouwkundige situatie en omschrijven, plannen en begroten de benodigde onderhoudswerkzaamheden. Verder maken we meerjaren onderhoudsplannen, doen de voorbereiding en begeleiding van restauraties en verzorgen de aanvraag van SIM-subsidie voor rijksmonumenten. Ook denken we mee over de herbestemming van gebouwen en zijn we betrokken bij de uitvoering. Zo hebben we de realisatie begeleid van het bezoekerspaviljoen Hof van Duivenvoorde.
Wat maakt Landgoed & Kasteel Duivenvoorde bijzonder?
Marnix van Esch, monumentenadviseur/architect bij Van den Berg Architecten: “Het is de combinatie van een bijzonder landgoed, met alle restauratie- en onderhoudsaspecten die daarbij komen kijken, met het feit dat het een publieke toegankelijke locatie is waar van alles te beleven is. Wat ik waardeer is hoe het directeur Antoinette van Dorssen lukt om Duivenvoorde meer bekend te maken bij het publiek met een breed aanbod aan activiteiten en mogelijkheden. Daarmee is ook het behoud van het Rijksmonumentale landgoed beter haalbaar. Bij alles wat we doen kijken we naar het monument én de mogelijkheden van de opdrachtgever. Oftewel: hoe kunnen we ervoor zorgen dat het effect wordt bereikt dat is beoogd en dat het financieel haalbaar is?”
Wat vindt de opdrachtgever?
Antoinette van Dorssen, directeur Landgoed & Kasteel Duivenvoorde: “Vanwege de lange samenwerking kent Marnix van Esch het landgoed en de geschiedenis goed. Marnix is heel goed ingevoerd in de regelgeving voor rijksmonumenten, weet wat wel of niet kan en denkt in mogelijkheden. Een goed voorbeeld daarvan is de herbestemming van de Groene Salon, de oude zitkamer van de familie die Duivenvoorde vroeger bewoonde. De Groene Salon is nu in gebruik als kasteel- en landgoedwinkel. Voorheen waren de luiken van de Groene Salon dicht en die wilden we in de nieuwe situatie graag openzetten om licht en sfeer te creëren. Om dat mogelijk te maken, moesten er eigenlijk luchtkanalen van de verwarmingsinstallatie worden verlegd, maar dat ging ons te ver vanwege de kosten. We hebben samen met Marnix gefilosofeerd over de mogelijkheden. Zo zijn we tot een oplossing gekomen waardoor het niet nodig was om de luchtkanalen te verplaatsen en de luiken toch open konden. Meedenken is de kracht van een goede samenwerking.”
-
Opdrachtgever
Stichting Duivenvoorde
-
Locatie
Voorschoten
-
Architect
Monumentenadviseur | architect Marnix van Esch