Renovatie De Windroos

Het monumentale schoolgebouw (1955) van VMBO De Windroos voldeed wat betreft  isolatie, akoestiek en luchtkwaliteit niet meer aan de eisen van deze tijd.

Bij de ingrijpende renovatie zijn gevels en dak voorzien van een goede isolatie. De stalen kozijnen met enkelglas zijn vervangen door zeer smalle geïsoleerde aluminium kozijnen en voorzien van drie-dubbelglas. Door de keuze voor smalle kozijnen hebben we het bijzondere oorspronkelijke gevelbeeld kunnen behouden.

De betonnen kaders en -panelen zijn vervangen door een lichtere gevelbekleding. Hierdoor ontstond ruimte voor het op een mooie manier toevoegen van screens aan de gevels. Deze zonwering draagt ook bij aan de gewenste duurzaamheid.

Om in het interieur de karakteristieke betonconstructie weer zichtbaar te maken is gekozen het plafond niet onder, maar tussen het betonraster te plaatsen. Om dat te bereiken zijn de nieuwe luchtkanalen zichtbaar in de ruimtes geplaatst.

De ingreep in het interieur geeft meer licht en lucht; prettige hoge ruimtes (Frisse Scholen) en een up-to-date luchtbehandelingsinstallatie voor een veilige, gezonde leeromgeving.

 • Opdrachtgever

  Stichting CVO - AV te Gorinchem

 • Periode

  2015 - 2017

 • Locatie

  Gorinchem

 • Programma

  Onderwijs - herinrichting, verduurzaming, energiezuinige installaties en verhoging comfort

 • Ontwerp: Van den Berg Groep; Marnix van Esch (projectarchitect), Dick van de Merwe, Evert Vorderman, Mehrdad Gochehr

 • Fotografie: Laurens Kuipers

Download pdf

“Respect voor het verleden, maar klaar voor de toekomst! Dat was het uitgangspunt voor de renovatie van ons karakteristieke schoolgebouw uit 1958. We zijn blij met het resultaat!”

Robert Vossepoel, directeur CVO-AV, locatie Windroos

Wat kunnen we voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op