Restauratie De Windroos

De Windroos is een VMBO – school in Gorinchem met afdelingen Zorg & Welzijn en Economie & Ondernemen. Het is gevestigd in een schoolgebouw uit 1955, waarbij in de jaren ’60 en ‘90 uitbreidingen zijn gerealiseerd.  

Het gebouw voldeed op aspecten als isolatie, akoestiek en luchtkwaliteit lang niet meer aan de eisen van deze tijd. Het is een prachtig monumentaal gebouw op een goede locatie. Daarom is gekozen voor renovatie en niet voor (vervangende) nieuwbouw.

De ingrijpende renovatie gaf de mogelijkheid bij aanpassen van de gebouwschil bouwkundige keuzes te maken die belangrijk bijdragen aan de verduurzaming van het gebouw. Er is gekozen voor zeer ranke aluminium kozijnen (stijlbreedte van slechts 35 mm!) voorzien van triple glas, ter vervanging van de niet geïsoleerde stalen kozijnen met enkel glasAlle betonnen kaders en – panelen zijn verwijderd en vervangen door een lichtere opbouw met gevelpanelen, zodat er ruimte ontstond voor aanbrengen van isolatie.  

De gevel is nu voorzien van screens; de screenbakken zijn zorgvuldig weggedetailleerd achter de aluminium gevelkaders en achter de gevelbeplating.

Om te voldoen aan de eisen op het gebied van luchtkwaliteit is een luchtbehandelingsinstallatie aangebracht.

Om de gebouwstructuur weer geheel zichtbaar te maken en meer vrije hoogte te creëren (Frisse Scholen) is gekozen de akoestische panelen hoger te plaatsen, juist tussen het betonraster. Om dat te bereiken zijn de luchtkanalen zichtbaar in de ruimtes geplaatst.   

 De ingreep in het interieur geeft meer licht en lucht; prettige hoge ruimtes met een optimaal klimaat. 

 • Opdrachtgever

  Stichting CVO - AV te Gorinchem

 • Periode

  2015 - 2017

 • Locatie

  Gorinchem

 • Programma

  Onderwijs - herinrichting, verduurzaming, energiezuinige installaties en verhoging comfort

 • Ontwerp: Van den Berg Groep; Marnix van Esch (projectarchitect), Dick van de Merwe, Evert Vorderman, Mehrdad Gochehr

 • Fotografie: Laurens Kuipers

Wat kunnen we voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op