De Hoogstraat

In de visie van revalidatiecentrum de Hoogstraat staat de cliënt centraal. In de uitbreiding van het centrum is dat uiteraard ook het geval. 

Het centrum bestaat uit een kliniek van 135 bedden met specialisatie in Dwarslaesie, CVA, NAH, Trauma & Amputatie, Pijn en specifieke Kinder- en jeugdrevalidatie. Daarnaast bevat het een uitgebreide polikliniek, sport- en fitnesscentrum en een werkplaats voor Orthopedie- en adaptatietechniek. In samenwerking met het UMC ziekenhuis is een omvangrijk Kennis-centrum opgezet. Tevens is dagbehandeling en een Mytylschool aanwezig. Het geheel beslaat ongeveer 20.000 m2 (na uitbreiding ongeveer 24.500 m2.

De uitvoering van de renovatie en uitbreiding is/wordt gefaseerd uitgevoerd. De overgang van meerpersoonskamers met sanitair-op-de-gang naar kamers met individueel sanitair, in combinatie met het handhaven van de bestaande beddenaantal, leidde tot ca 5.000 m2 uitbreiding door optopping met een extra verdieping en bijgebouwen.

Als eerste is een compleet nieuwe orthopedietechniekcentrum in nieuwbouw ondergebracht en een nieuwe hoofdentree gecreëerd aan het nieuwe parkeerterrein. Hierbij is het centrum in gebruik gebleven. Dit nieuwe techniekcentrum geldt als toonaangevend in de wereld en uniek in Europa. Bij de nieuwbouw van het techniekcentrum bleef het bestaande revalidatiecentrum door functioneren en voor de renovatie en optopping van kliniek en polikliniek, wordt uitgeweken naar tijdelijke huisvesting in een leeggekomen ziekenhuis. Tijdens deze periode blijft de nieuwe orthopedie werkplaats compleet in gebruik.

 • Opdrachtgever

  Revalidatiecentrum de Hoogstraat

 • Bouwjaar

  2010

 • Bouwsom uitbreiding:

  €4.285.000

 • Bouwsom renovatie:

  €13.500.000

 • Locatie

  Utrecht

 • Programma

  24.000m2

 • Ontwerp: Maarten Laout (project Architect), Marije Vaartjes, Rob Hazekamp

De meanderende betongevel heeft een reliëf dat aan riet doet denken en geeft daarmee diepte aan de gevel. De zachtgele kleur van de meander is de verbindende factor met de bestaande bouw. Deze is in dezelfde tinten uitgevoerd. 

Maarten Laout (projectarchitect)

Wat kunnen we voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op