De Binding

Architect Martijn Linde heeft een spannend en uitdagend ontwerp gemaakt voor multifunctioneel centrum de Binding. Samen met de dorpsvereniging is hier een mooi gebouw gebouwd wat een bijzondere plek inneemt in de gemeenschap hier in Biddinghuizen. In het centrum is een sportzaal, een kerk, een restaurant en diverse ruimten voor het dorpshuis ondergebracht. Door de combinatie van functies is er altijd wat te doen in het gebouw, er zijn plekken waar je elkaar informeel kan ontmoeten, of je nu gaat badmintonnen of geoefend hebt voor koor, napraten in de huiskamer. Een complexe opgave in een gevoelige context, waarbij twee kerken (katholiek en protestant) samen in 1 gebouw een plek hebben gekregen. Dat is goed gelukt door een mooi interieurplan voor de kerk te maken, afgestemd op beide gebruikersgroepen, waardoor de bestaande kerkzaal een nieuwe start heeft gemaakt. De gerenoveerde kerkzaal is van energie label F naar A gebracht en is nu een fijne warme plek voor iedereen.

Het ontwerp van de nieuwbouw is geïnspireerd op de polderpionier-architectuur met stoere metselwerk blokken en lange lijnen. De sportzaal en de multifunctionele ruimtes zijn ondergebracht in een groot rechthoekig blok. De organische vormen zijn hierbij een mooi contrast. De toren is blijven staan. In de luwte is een mooi pleintje met terrassen gecreëerd in de zon en schaduw van de oude bomen.

De bestaande entree aan de pleinzijde is behouden gebleven. Tussen de sportzaal en de kerk zijn de algemene ruimtes voor verenigingen en jeugdwerk, de nieuwe entree van de kerk is ook aan de parkeerterreinkant gesitueerd. Door de gebruikte vormentaal en de uitstraling is de sfeer en het karakter behouden gebleven.

 • Opdrachtgever

  MFG2 Biddinghuizen, PKN en Katholieke kerk en de gemeente Dronten

 • Bouwjaar

  2021

 • Locatie

  Biddinghuizen

 • Programma

  2.050 m2

 • Bouwsom

  € 3.690.000

 • Projectarchitect: Martijn Linde

 • Fotograaf: Laurens Kuipers

Download pdf

Wat kunnen we voor u betekenen?

Neem gerust contact met ons op